Business Intelligence als navigatie
Voordat je weet waar je heen gaat moet je weten waar je staat
Moet je linksaf of rechtsaf? Je 'richtingsgevoel' kan je wel eens in de steek laten. Met Business Intelligence heb je een navigatiesysteem bij de hand die je bedrijf helpt de goede richting op te sturen. Maar sturen op data, hoe doe je dat?
Roadmap's routekaart voor Business Intelligence
Of je nu besluiten beter wilt onderbouwen (voor meer draagvlak), sneller of slimmer wil werken of als organisatie wil leren of groeien, Roadmap heeft een roadmap (hoe kan het ook anders) om te kunnen sturen op data.
Data op zichzelf is plat en ruw, maar pas als je het structureert, samenbrengt en visualiseert gaat het leven. Pas dan kun je informatie uit je data halen.
Roadmap helpt je met een proces om jouw ruwe, platte data om te zetten naar bruikbare, geordende informatie, die je helpt te signaleren, analyseren en rapporteren. Met deze kennis, kun je intelligente beslissingen maken.
De juiste route voor jouw Business Intelligence oplossing is dan ook:
Data -> Informatie -> Kennis -> Intelligent gedrag


Stap 0: De context voor de data
Data is een middel, geen doel. En dus is de eerste stap het bepalen welke data je voor welk doel je de data wilt gebruiken:
- Wat is het doel van mijn data-analyse, bv. signaleren, rapporteren of verklaren;
- Waarom willen we deze analyse uitvoeren: wat willen we ermee bereiken;
- Waar komt de data vandaan;
- Hoe komt de data tot stand;
- Wat zijn de definities van de data;
- Wat is de kwaliteit van de data.
Dit helpt je in de analyse ook beter te begrijpen hoe je de data moet interpreteren.
Stap 1: Data ophalen
Als is bepaald welke data relevant is voor de analyses en/of KPI-monitoring die je wilt uitvoeren in je dashboards, kijkt Roadmap per databron naar de (technische) mogelijkheden voor data-extractie. Vrijwel elke software of online tool beschikt tegenwoordig over een API, data-feed of export-functie voor data. Op deze manier haal je data uit je (online) software, of dit nu een ERP, boekhoud, CRM, sales of marketing tool is.


Stap 2: Data samenbrengen
De kracht van BI-oplossing, is dat het data vanuit verschillende bronnen automatisch, snel en uniform samenbrengt. Hierin zijn verschillende opties mogelijk, afhankelijk van je wensen, budget en huidige IT-infrastructuur.
Een gecentraliseerde opslag is niet noodzakelijk, maar wel sneller, efficiënter en flexibeler. PowerBI kan echter ook uit de voeten met lokale opslag, cloud-opslag en directe connecties. Hiervoor is een minder technische data-architectuur nodig.
Vervolgens worden binnen een datamodel relaties gelegd tussen verschillende datasets, bijvoorbeeld tussen je marketing, sales, inkoop, voorraadbeheer en logistieke informatie. Of denk aan connecties met CBS, KvK of KNMI data en jouw data, waardoor je een beter beeld hebt van factoren in je omgeving.
Zo beschik je in analyses over verdiepende informatie of meer context zodat beslissingen kunnen worden genomen op basis van het complete plaatje.
Stap 3: Data ontsluiten
Vanuit een datamodel of direct in de BI tool kan de data worden geprepareerd, zodat de data geschikt is om te gebruiken voor analyses. Denk aan het opschonen, ontdubbelen, corrigeren en het toepassen van juiste notaties. En dat alles zonder tijdrovende, repetitieve en foutgevoelige handmatige handelingen. Vervolgens is het mogelijk je data naar wens te verrijken met meetwaardes, berekeningen en aanvullende dimensies.

Ontdek de data-oplossingen van Roadmap

Stap 4: Data visualiseren
Nu begint het leukste werk: de ruwe data die tot voor kort in onoverzichtelijke, platte tabellen stond, kan in een handomdraai worden gevisualiseerd. BI tools zoals Microsoft PowerBI helpen je hierbij.
Met behulp van interactieve en dynamische visualisaties ben je in staat snel trends te ontdekken en verdiepende analyses te maken. Omdat je bij de eerste stap al hebt nagedacht over het doel van je data-analyse, weet je welke data beschikbaar is, om je analyse-doelstelling te bereiken.
Laat het serieuze analysewerk maar beginnen!
Stap 5: Data analyseren
Zoals aangegeven in stap 0: Data is een middel, geen doel. Nu je alle data beschikbaar hebt, kun je beginnen met het beantwoorden van
specifieke vragen voor de uitdaging van jouw organisatie.
Afhankelijk van het doel van je data-analyse bekijk je welke doorsnedes en deep dives zijn interessant om te benaderen? Wil je je sales proces verbeteren, dan kun je bijvoorbeeld focussen op de kwaliteit van de leads, of er een match is met het ideale klantprofiel, of de conversiepercentages van je verkopers.

Vind je het lastig om hiermee te beginnen? Roadmap traint je in het gebruik van PowerBI, maar ook in het interpreteren en rapporteren over data.

Stap 6: Sturen op data
De cirkel is rond, we komen terug op het gegeven waar we mee zijn begonnen:
Als je navigatiesysteem aangeeft linksaf te slaan, is het niet handig deze instructie te negeren. Daarmee ga je gegarandeerd de verkeerde kant op. Dus waarom zou je bij data anders handelen?
Stuur dus bij op de kennis die je verkrijgt via de inzichten uit je data.
Enkele voorbeelden va het sturen op data:
- Update je FAQ op je website om je klantenservice te ontlasten op veelgestelde vragen.
- Wijzig je advertentiesettings van je campagnes op het gebied van targeting, budget of boodschap voor betere prestaties.
- Verbeter je productiviteit door in inzicht in specifieke stappen in je bedrijfsprocessen
- Verlaag je retouren door retourredenen te inventariseren en productinformatie te verbeteren
- Koop slimmer in vanuit inzicht in je rotatie- en voorraadcijfers
- Ontdek upsell en cross-selling mogelijkheden en pas je aanbod aan op basis van klantinzichten
- Voorkom fraude vanuit statistische onregelmatigheden in je data